Veilig omgaan met lasers

Een laser is een apparaat dat een smalle evenwijdige en coherente bundel (elektromagnetische) straling uitzendt van een specifieke golflengte. Door deze eigenschappen kan op grote afstand van de laser de stralingsintensiteit in de bundel nog hoog zijn.

Experimenten hebben aangetoond dat er bij zwakke belichting geen beschadiging optreedt bij biologische weefsels. De warmte die door absorptie van de straling ontstaat wordt immers afgevoerd. Wanneer echter een zekere drempel overschreden wordt 20mw groene laserpointer , kan de warmte niet snel genoeg meer afgevoerd worden en treedt er beschadiging op. Deze drempel wordt de Maximum Toegelaten Bestraling (MTB) genoemd. We zullen in deze tekst meestal de engelstalige afkorting MPE (Maximum Permissible Exposure) gebruiken.

20mW groene laserpen

Voor de gewone lasergebruiker is het natuurlijk onbegonnen werk de MPE waarden van zijn laseropstelling te bepalen om daaruit conclusies te trekken over het mogelijke gevaar. In de praktijk wordt die beoordeling doorgeschoven naar de producent (eventueel invoerder 80mw groene laserpointer ). Hij moet zijn product indelen in één van de “gevarenklassen” en voor elke klasse zijn er specifieke veiligheidsvoorschriften te volgen.

Het oog is vooraan afgeschermd door het hoornvlies of cornea. Licht met een golflengte tussen 400 nm en 1400 nm dringt door dat hoornvlies binnen in het oog en wordt door de lens gefocusseerd op het netvlies of retina. Als λ < 400 nm of λ > 1400 nm houdt de cornea de straling tegen 200mw groene laserpointer . Voor die golflengten zijn de MPE tabellen voor de ogen gelijk aan die voor de huid. Blijkbaar gedraagt de cornea zich ongeveer als een “gewone” huid. Voor golflengtes tussen 400 nm en 1400 nm zijn de tabellen echter radicaal verschillend. De MPE waarden voor de ogen zijn ordes van grootte kleiner dan die voor de huid.

Het oog is vooraan afgeschermd door het hoornvlies of cornea. Licht met een golflengte tussen 400 en 1400 nm dringt door dat hoornvlies binnen in het oog en wordt door de lens gefocuseerd op het netvlies of retina. Als λ < 400 nm of λ > 1400 nm houdt de cornea de straling tegen. De transmissiecurve van de retina in functie van de golflengte is hieronder weergegeven.